DEL - Researchers' Night 2021

2021, September 23 - 16:30
All around the world with linguistics
Nyelvészettel a világ körül - Az DE-AAI Angol Nyelvészeti Tanszékének programja a Kutatók Éjszakáján
- Időpont: 2021. szeptember 24. 18-20
- Helyszín: Debreceni Egyetem főépület, 109-es terem

 
18:00-18:25
Rákosi György: Magunk és egymás
A magyar visszaható (magunk) és a kölcsönös névmás (egymás) egyaránt összetett alakok.
A magunk ránézésre is hasonlít egy birtokos szerkezetre (mint a halunk, nyarunk, vagy a karunk); az egymás pedig az egy és a más összetétele.
Mennyire számítanak ezek a megoldások egyedinek a világ nyelvei közt, és milyen egyéb módokon tudják még a nyelvek kifejezni ezeket a tartalmakat? Erre keressük a választ az előadásban, amit egy rövid kvíz követ.
 
18:25-18:50
Szűcs Péter: Mondatmutogatás
A program ezen részében a mutató névmások egy gyakran használt, ámde kevéssé ismert használatával foglalkozunk. Arról fogunk beszélni, hogy ezen névmások nem csak a nyelven kívüli világra, tárgyakra mutathatnak, hanem magára a nyelv egységeire is, mint pl. az "arról" szó ennek a mondatnak az elején. Megvizsgáljuk a mondattan, a jelentés és a kontextus hatásait elsősorban a magyar nyelvre koncentrálva, ugyanakkor más nyelveket (angol, német) is bevonva az összehasonlításba. Végül a közönség is letesztelheti érzékenységét az említett tényezőkre, egy nyelvi kvíz formájában.
 
18:50-19:10 Szünet
 
19:10-19:55
Christina Hodeib & Amira Dhifallah: Politeness around the world (angol nyelvű előadás)
Politeness is a phenomenon that is part of every culture and language. However, even though it is universal, politeness has a diverse range of patterns not only among different nations but among different individuals. By presenting examples from languages such as English and Arabic, we show that there is more to politeness than what meets the eye. Throughout the presentation, the audience will also be able to test their own politeness patterns and see how they themselves approach different situations that require them to be polite.

 
A program alatt üdítővel, ropogtatnivalóval, ajándékokkal valamint nyereményekkel várjuk az érdeklődőket!
 
 
 

Dear User!

 

The University of Debrecen considers the protection of personal data and the information provided to be of paramount importance. We hereby inform you that the University of Debrecen has reviewed its processes and incorporated the requirements of GDPR into his own data management and data protection activities, which entered mandatory on may 25,2018. The personal data of the users has been carefully handled by the University of Debrecen, it complies with the applicable data management regulations.Following the requirements of GDPR, we updated our Privacy Statement, which you can access by clicking on the link below: Privacy Policy.

I have read, understand and agree to terms.