Külkapcsolataink

Amióta politikailag egyáltalán lehetségessé vált, az Angol-Amerikai Intézet (és elődje, az Angol Tanszék) mindig is elkötelezetten támogatta a nemzetközi kapcsolatok kialakítását és fenntartását, melyek szakmai szempontból előnyösek voltak mind az oktatók, mind a hallgatók számára. És bár sokáig szinte lehetetlen volt kijutni a vasfüggöny túloldalára kutatást végezni vagy hivatalos kapcsolatokat fenntartani, néhány kolléga már az 1960-as évek második felében kutatóösztöndíjat kapott, és az 1980-as évektől fogva hallgatóknak is lehetőségük nyílt rövidebb kurzusok elvégzésére külföldön.

Az áttörés az 1980-as évek második felének politikai enyhülésével kezdődött meg, és mindez még nyilvánvalóbbá vált az 1990-es években. Ekkor létesítettünk számos csereprogramot: az EU-s TEMPUS-t (melyet mostanra az ERASMUS váltott fel); ekkor váltak elérhetővé többek között a Soros- és a Fulbright-ösztöndíjak, valamint egyéb hallgatói csereprogramok is, mint az ISEP. Az Angol-Amerikai Intézet mint intézmény is, de maguk a hallgatók is mindig aktívan részt vettek nemzetközi kapcsolatok létesítésében és a már létező kapcsolatok kihasználásában.

Jelenleg számos ERASMUS- és ISEP-programban veszünk részt; a Fulbright-ösztöndíj pedig nemcsak kollégák és Ph.D-hallgatók számára nyújt kutatási és oktatási lehetőséget külföldön, hanem külföldi vendégoktatóknak is helyet kínál, ha meg akarnak mártózni a magyar oktatási rendszerben. Az AAI gyakran abban a megtiszteltetésben is részesül, hogy fogadhatja az Országh-professzori állás betöltőjét (bővebb információért kattintson ide).

Mindezek mellett természetesen oktatóink gyakran meghívnak olyan vendégelőadókat, akikkel szakmai kapcsolatban állnak, és akik vagy egy előadást tartanak saját szakterületükről, vagy pedig olykor akár egy teljes kurzust is tanítanak.

A különféle lehetőségekre és programokra vonatkozó aktuális információért figyelje a csereprogramok oldalait, illetve az intézeti hirdetőket.

Frissítés dátuma: 2021.04.27.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.