Angol Nyelvészeti alprogram

Ez a doktori alprogram a Debreceni Egyetem Nyelvtudományok Doktori Iskolájához tartozik. Az alprogram főbb kutatásai területei a szintaxis, morfológia, szemantika és a pragmatika; valamint a nyelv különböző interdiszciplináris megközelítései, különös tekintettel a számítógépes nyelvészetre, a diskurzus elemzésre, az első és második nyelv elsajátítására, szociolingvisztikára és a tanításmódszertanra. Az elméleti nyelvészeti elkötelezettség mellett és azt kiegészítve különösen támogatjuk a kísérletes és a korpuszalapú nyelvészeti vizsgálatokat; és bár a fő profilunk az angol nyelv, nyitottak vagyunk a világon beszélt többi nyelv felé is.

Általános célkitűzése az, hogy olyan szakembereket képezzen, akik az angol nyelvi jelenségek elemzése során képesek hasznosítani az elméleti és alkalmazott nyel­vé­szet egyes irány­za­tai­nak módszereit, ­­különös tekintettel a generatív nyelvé­szet­re, a kognitív nyelvé­szetre, a szövegnyelvészetre, a nyelvtechnológiára, a nyelvelsajátításra és a pragmatikára, más nyelvekkel, főleg a magyarral való összevetésben, amikor a vizsgált jelenségek természete ezt indokolja.

Az alprogram vezetője Rákosi György. Kérjük, őt keressék ha bármilyen kérdésük van a programmal vagy a felvételivel kapcsolatban.

Részletes információk az oldal angol nyelvű változatán érhetők el.

Frissítés dátuma: 2021.01.25.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.