Angol Nyelvészeti Tanszék a Kutatók Éjszakáján (2024)

DEL's programs at Researchers' Night 2024. (in Hungarian)

Tanszékünk két programmal is képviselteti magát a holnapi Kutatók Éjszakáján. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Mindkét program 18:00-kor kezdődik.


LE TUDOD LEPLEZNI GPT-T? (Tóth Ágoston programja)
Öntudatra ébredt a GPT? Mit tud, mit nem? Játékos formában tudhatsz meg érdekes információkat a GPT működéséről, és megnézzük, hogy be tudjuk-e azonosítani a gépek által generált és ember által alkotott tartalmakat. Magyarul beszélünk majd, angol és magyar példákat hozva.
Helyszín: DE főépület, 106-os terem


EZ + AZ: MIRE, HOGYAN ÉS MIÉRT MUTATNAK A MUTATÓ NÉVMÁSOK (a Demonstratívumok Kutatócsoport: Csatár Péter, Rákosi György, Szűcs Péter és Tóth Enikő programja)
Tudtad, hogy az olyan szavak, mint az „ez” meg az „az” a leghamarabb elsajátított szavak közé tartoznak az anyanyelv megtanulása során, és hogy a mutató névmások a világ minden eddig ismert nyelvében fellelhetők? És azt tudtad, hogy a tárgyakon, dolgokon kívül még sok minden másra is utalhatnak a mutató névmások? A workshop első felében (18.00-18.30) megmutatjuk, hogyan dolgoznak a kísérletes nyelvészek: részt vehetsz egy óvodásokkal végzett kísérletben, amelyből megtudhatod, hogy a távol néha miért lehet mégis közel, és hogy egy kisvakond miért a lehet a legjobb segítőtársunk a mutató névmások kutatásában. A workshop második felében (18.45-19.15) kvízek és rövid prezentációk következnek, és kiderül, hogy a mutató névmások használata sokkal sokszínűbb, mint gondolnánk.
Gyerekbarát program!
Helyszín: DE Főépület 101. terem (könyvtár)
Facebook-esemény

Last update: 2024. 09. 26. 11:11