Tanulási feltételek

A Debreceni Egyetem Angol-Amerikai Intézete ideális környezetet nyújt azok számára, akik nem egy milliós nagyvárosban, de mégis olyan helyen akarják tölteni egyetemi éveiket, ahol mindent megtalálnak, amire szükségük van: pezsgő diákéletet és a tanulmányokat szolgáló elmélyülést is. A Debreceni Egyetem a maga harmincezer diákjával és mindenkit elvarázsoló főépületével és központi campusával olyan környezetet teremt, amelynek hangulata még azokat is megérinti, akik hosszú éveken keresztül itt töltik mindennapjaikat. A főépület magasztos, de meghitt zugokat is rejtő külső és belső terét egy egyre jobb felszereltségű és szolgáltatásokat (többek között jól felszerelt számítógépközpontot és kiterjedt számítógépparkot) nyújtó, igazi 21. századi campus egészíti ki. De ha valaki romantikára vágyik, barangolhat a főépület melletti Nagyerdőben vagy az egyetemi botanikus kertben is. Az angol szakos hallgatók "otthona" foglalja el a főépület első emeletének egyik felét: sokak által irigyelt hely ez, hiszen a felújított, a legkorszerűbb oktatási eszközökkel ellátott tantermekből a főépület szívébe, a díszudvar körüli kerengőre lép az ember; ugyanakkor az üvegajtó mögötti "angol folyosó" alkalmat ad arra, hogy igazi közösség szerveződjön az angol szakosokból. Ők azonban nemcsak szerveződnek, hanem szerveznek is: diákkonferenciákat, angolos bulikat a Sikk Music Caféban, hosszú hétvégi kirándulásokat az egyetem kutatóházába, Síkfőkútra, Halloween partykat és a Debreceni Dráma Fesztivált, mely közel s távol az egyetemisták és főiskolások egyetlen angol nyelvű színjátszófesztiválja. Azaz: mindent megtesznek azért, hogy legyen mire emlékezni egyetemi éveikből.  

Ha tanulásról van szó, mindenkinek rendelkezésére az ország második legnagyobb könyvtára, mely az Országos Széchényi Könyvtár mellett egyedüli a maga nemében: Nemzeti Könyvtár is (DEENK). Ennek a több milliós gyűjteménynek méltó része az Angol-Amerikai Intézet könyvtára a maga negyvenezer kötetével (melynek jelentőségét mutatja, hogy gyakran kérnek tőlünk könyvtárközi kölcsönzésre könyveket) és az angol szakosok rendelkezésére álló, modern, nemrég átalakított és felújított kutatóhelyiségeivel. S ha valaki élő szóban akar többet vagy mást hallani, mint a tantermi előadások, akkor részt vehet az Intézet által szervezett konferenciákon, de elmehet az Amerikai Kuckó külföldi vendégeinek előadásaira is.

Közvetlenül a főépület mellett a három, részben nemrég épült, részben felújított kollégium korszerű szállásokat és egyúttal diákéletet kínál a nem debreceni hallgatóknak, mint ahogy az "új campus" - magyar viszonylatban - szinte luxusszínvonalú diákszállása, a Campus Hotel is. De aki inkább kedveli a saját szobát, az is bőven válogathat az egyetem közvetlen környéke (részben a Nagyerdő) nyújtotta egyéb szálláslehetőségek közül.

A két campuson szinte minden együtt van, amire testnek és szellemnek szüksége lehet: a régi campus sportpályáit (futball, tenisz, atlétika stb.) jól egészíti ki az új campus mellett megépült Debreceni Sportuszoda, ahol a magyar úszóválogatott tagjai is szívesen edzőtáboroznak. Az új campus lelke pedig a Lovarda, mely onnan kapta a nevét, hogy valóban ez az épület volt a hajdani huszárlaktanya lovardája, mára azonban a legnagyobb egyetemi bulik és emlékezetes koncertek színhelyévé vált.

Maga Debrecen, az ország második legnagyobb és talán legdinamikusabban fejlődő városa pedig modern multiplex mozival, országos filmbemutatóknak is helyet adó art mozival, a több játszóhelyes Csokonai Színházzal és világszínvonalú kiállításokkkal, rendezvényekkel vár mindenkit. A MODEM-ben olyan kiállításokat láthatunk, amelyek Európa bármely városában megállnák a helyüket, de csemegézhetünk a vele egy épületegyüttest alkotó Kölcsey Központ zenei vagy képzőművészeti rendezvényeiből is. S ha valaki megakoncertre vagy nemzetközi sporteseményre vágyik, biztosan talál magának programot a Főnix Csarnok kínálatában.

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:03