Debreceni Dráma Fesztivál

Egyetemi Színjátszók Angol Nyelvű Fesztivál

A kezdetek

Az Angol-Amerikai Intézet 1997-ben indította útjára az első magyarországi angol nyelvű Színház specializációt az akkori Kossuth Lajos Tudományegyetem (2000 óta Debreceni Egyetem) angolszakos képzésén belül. A négy féléves program ötvözte a színház- és drámaelméleti tanulmányokat valamint színjátszási technikák és előadáskészségek fejlesztését. A képzés zárásaként a végzős hallgatók bemutatták Oscar Wilde, The Importance of Being Ernest c. művét. Ez az  esemény az első angol nyelvű színjátszó fesztivállá terebélyesedett, mivel más magyaroszági egyetemekről is meghívást kaptak angol szakos színjátszó csoportok az Angol-Amerikai Intézet, valamint a Magyar Anglisztikai Társaság Dráma Tagozata (HUSSDE) támogatásának a jóvoltából. Az 1999. május 7-8-án első ízben megrendezett fesztivál olyan sikeresnek bizonyult, hogy a szervezők úgy döntöttek, ezt az eseményt minden évben megrendezik az angol nyelven színpadi produkciókat előadó diákok nemes versengéseként.

A Színházi specializáció alapítója, majd az évente megrendezett fesztivál fő szervezője és igazgatója 1999-2010-ig Dr. Szaffkó Péter színháztörténész, műfordító, az Angol-Amerikai Intézet egykori igazgatója (1998-2009).

Színházi specializáció (1997-2013)

Színházi specializáció sikerét bizonyítja, hogy a bevezetésétől kezdve 16 éven át folyamatosan elérhető volt az angol szakos hallgatók számára (2010-től Színház és kommunikáció specializációként). Az országosan is egyedülállónak mondható program megszűnt ugyan, az angol nyelvű színjátszás iránti szeretet és elkötelezettség azonban nem. A korábbi specializáció két igen népszerű kurzusát − Előadói készségek (Performing Skills) és Jelenetek előadása (Performing Scenes) − 2015-től újra be tudtuk vezetni szabadon választható szeminárium formájában minden évfolyamon és képzési szinten.

Egyetemi színjátszók angol nyelvű fesztivál, 1999-2010

Az 1999-ben az Angol-Amerikai Intézet által kezdeményezett és 10 éven át szervezett versenyen Debrecenen kívül Szegedről, Miskolcról, Veszprémből, Szombathelyről, valamint Lengyelországból és Romániából vettek részt színjátszó csoportok. A szorosan vett versenyprogramokat vendégprodukciók is színesítették, amelyek Magyarországról, az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból, Írországból és Ausztráliából érkeztek Debrecenbe a szervezők meghívására és a résztvevő diákok nagy örömére.

Galéria korábbi produkciókról:

https://konferencia.unideb.hu/en/past-productions

Díjak

A fesztivál a kezdetektől fogva jutalmazta a legjobb előadásokat, a legjobb férfi és női alakításokat, majd 2007 után a legjobb rendezőt is. Ez utóbbi a Dick St. George Díj lett, amelyet a fesztivál szervezői a brockporti State University of New Yorkról érkezett Dick St. George debreceni vendégprofesszorról neveztek el a 2007. évi fesztivál sikerében vállalt magas színvonalú munkájának elismeréseként.
 

Zsűri

A fesztivál jelentőségét a produkciókat megítélő bíráló bizottság szakmai hozzáértése biztosítja. A fesztivál zsűrijébe minden évben hazai és külföldi színházi és egyetemi szakemberek kaptak meghívást, így magyar, angol, skót, amerikai, kanadai és ausztrál színészek, rendezők, dramaturgok, drámaírók és egyetemi oktatók vettek részt. A bizottság nem mindig könnyű munkáját az Angol-Amerikai Intézet professzor emeritusa, Donald E. Morse fogta össze magas szintű szakmai tudással, a diákok iránti elkötelezettséggel és minden résztvevő megelégedésére. Az ő jelenléte és tapasztalata óriási mértékben járult hozzá a fesztivál sikeréhez.

Egyetemi Színjátszók Angol Nyelvű Fesztiválja, 2019-től újra

11. Debreceni Egyetem Dráma Fesztivál, 2019. május 16-18.

https://konferencia.unideb.hu/en/dramafestival2019

A Debreceni Egyetemi Színház és a debreceni önkormányzat támogatásával nagy sikerrel megrendezett 11. Debreceni Egyetem Dráma Fesztivál felélesztette az Angol-Amerikai Intézet által 1999-ben elindított hagyományt.

Sajtó közlemények a fesztiválról:

https://konferencia.unideb.hu/en/news-and-press

A pályázat útján benevezett öt külföldi és három debreceni színjátszó csoport felejthetetlen élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodott a három napos találkozón. A fesztivál sajátossága, hogy a produkciókat kiváló színházi szakemberekből álló szakértői bizottság értékeli nyilvánosan minden résztvevő és érdeklődő jelenlétében.

Szakértői bizottság, 2019:

https://konferencia.unideb.hu/en/our-expert-team-2019

A fesztivál további újdonsága, hogy a színjátszó csoportok számára szakmai műhelymunka foglalkozásokat biztosít a színpadi jártasságuk fejlesztésére.

https://konferencia.unideb.hu/en/speak-speech-best-practices-performing-shakespeare

Galéria, előadások 2019:

https://konferencia.unideb.hu/en/node/320?album=2314711&viewMode=date

 

Kimondhatatlan sajnálatunkra a 2020. május 7-9-ig tervezett 12. Debreceni Egyetem Dráma Fesztivált le kellett mondanunk a Covid-19 járvány miatt. Az előkészületek igen jól haladtak. A benevezett csoportok és a kiváló szakértői csapat izgalommal várta a produkciókat:

https://konferencia.unideb.hu/en/our-expert-team-2020

Folytatni fogjuk amint a lehet, hiszen a jövőben még inkább szükségünk lesz a színházi élményekre és találkozókra, hogy segítsenek megválaszolni kérdéseinket létünk értelméről és feladatainkról. 

Legutóbbi frissítés: 2023. 07. 31. 08:12