1945 előtt

Szerény becslések szerint ez az egyetem már körülbelül háromezer angol szakos tanárt képzett, beleértve az átképzős hallgatókat is. Közülük legtöbben még most is aktívan dolgoznak az oktatásban, diplomáciai szolgálatban, köztisztviselőként, a civil szférában, kiadóknál, könyvtárakban, a multinacionális és a magánvállalatoknál - sokan külföldön. Annak fényében, hogy milyen komoly hatása volt az ország fejlődésére a debreceni angol tanszéknek, talán meglepő is lehet, hogy Magyarország második ilyen intézményét elég későn alapították: 1938-ban, azaz öt évtizeddel a budapesti tanszék megalapítását követően, és csak néhány évvel azelőtt, hogy az ország - s vele együtt az egyetem is - belesodródott a második világháború zűrzavarába.

Fennállásának első két évtizedében az Angol Tanszék működését többször is megzavarták háborús események, rossz politikai döntések, létét fenyegető intézkedések és a nem megfelelő infrastruktúra. Ebben az időszakban azon túl, hogy igen szűkös forrásokból kellett létrehozni a kezdetekor a tanszéket, még a történelem és a politika is durván beavatkozott többször is a tudomány világába, így a tanszéknek kétszer is szinte hamvaiból kellett újjáélednie.

Az 1938-39-es tanévben indult be az angoltanári képzés a Debreceni Egyetemen: összesen nyolc hallgatóval és nagyon kis létszámú oktatói gárdával: Fest Sándor, a tanszékvezető munkáját eleinte egy, majd két kolléga segítette. De hatvanhat hónap sem telt el, és leállt az élet a Tanszéken: 1944 tavaszán a megszálló német hadsereg az egyetem főépületében verte fel egyik főhadiszállását, és az Angol Tanszéket, amely akoriban a földszinten helyezkedett el, a tüzérség több tucatnyi lovának istállójává alakították. Ugyanabban az évben egy másik tragikus esemény is megrengette a Tanszék életét: december 30-án Budapesten egy bombarobbanás következtében meghalt Fest professzor.

Legutóbbi frissítés: 2023. 06. 08. 11:03